Je zou het niet zeggen, maar ook in de persluchttechniek is olie een belangrijk element. Soms wil je het juist in je perslucht hebben en de andere keer wil je het graag aan de perslucht onttrekken. Laten we bij het eerste beginnen, wanneer wel?
Wanneer wel?
Voor een aantal processen en componenten is het belangrijk dat er smering vanuit de perslucht komt. Bij snelle lineaire bewegingen of roterende bewegingen, zoals bij luchtmotoren en persluchtgereedschap, waarbij de levensduursmering vanaf de fabriek niet meer afdoende is. Neem bijvoorbeeld een luchthamer, deze moet voldoende gesmeerd worden en dat heeft als bijkomend voordeel dat het oxidatieproces wordt tegengehouden.
Dit kan door een olievernevelaar aan de muur, zo dicht mogelijk bij het gereedschap of eventueel een inline vernevelaar tussen de koppeling en het gereedschap.

Wanneer liever geen olie in de perslucht?
Bij de meeste merken zijn de componenten voorzien van een speciaal vet dat levenslang meegaat. Daardoor is smering dus niet noodzakelijk onder normale omstandigheden. Echter, als er eenmaal via olie gesmeerd is, zal vet vanuit de fabriek zijn aangetast of verdrongen. Vanaf dan zal er altijd gesmeerd moeten worden.
Ook vanuit de compressor komt er vaak olie mee met de perslucht. Dit is in de meeste gevallen niet direct schadelijk door de kleine hoeveelheid. Mocht de toepassing van de perslucht erom vragen, dan is het verstandig om deze toch goed te filteren. Een voorbeeld hiervan is de voedingsmiddelenindustrie; hier wil je niet dat er olieresten in het eindproduct terechtkomen. Door het toepassen van een microfilter van 0.01 micron krijg je technische olievrije perslucht. Zet je hier een actief koolfilter achter dan worden ook smaak- en geurstoffen verwijderd. Het is wel aan te raden om hier een filter achter te zetten om eventuele kooldeeltjes op te vangen.
Kortom: smeer alleen als de toepassing er om vraagt.