André Been
 · Moderator

Luchtdroging voorkomt schade aan persluchtinstallaties

Water in het persluchtcircuit kan schade veroorzaken aan de aangesloten componenten. Luchtdroging zal dit voorkomen. We zetten de verschillende technieken op een rij.

Bij het comprimeren van lucht gaat deze condenseren. Water in het persluchtcircuit kan schade veroorzaken aan de aangesloten componenten. Ook kan er corrosie ontstaan en waardoor er corrosiedeeltjes in het circuit kunnen komen. Water in het leidingnetwerk kan ook smeermiddelen wegspoelen in de aangesloten componenten of vast of kapotvriezen bij lagere temperaturen. Luchtdroging is daarom geen overbodige luxe, maar noodzaak.

INDI heeft diverse luchtdrogers in het assortiment, o.a. van OMI, Beko en Festo. Maar wat zijn de verschillen tussen de technieken?

Drie luchtdroging technieken

Voor het drogen van perslucht zijn er verschillende principes en producten te weten

  • koeldroging (condensdroging);

  • adsorptiedroging en

  • membraandroging.

De drogers d.m.v. koeldroging werken door de lucht af te koelen tot een dauwpunt van +/-3°C. Wanneer deze bereikt is zal de lucht het vocht afstaan, condenseren. Als er verder gekoeld wordt, zal het vochtgehalte (g water/kg lucht) in de lucht afnemen. Als de lucht nu weer word opgewarmd zal het vochtgehalte gelijk blijven, maar de relatieve vochtigheid (%) neemt aanzienlijk af.

Adsorptiedroging

Absorptiedroging werkt door het leiden van de lucht door een droogmedium met goede waterabsorberende eigenschappen. Als het droogmedium vochtig is of verzadigd zal dit moeten worden geregenereerd door een secundaire luchtstroom die het droogmedium droog blaast. Een adsorptiedroger heeft 2 luchtkolommen, als de ene verzadigd is door het ontvochtigen, zal er worden overgestapt naar de 2e kolom en zal de 1e kolom met een kleine hoeveelheid perslucht droog worden geblazen.

Membraandrogers

Deze droogtechniek werk d.m.v. een membraan waar de waterdamp alleen goed doorheen gaat. Bij de inlaat wordt er een klein deel van de proceslucht omgeleid langs de andere kant van het membraan. Deze lucht wordt naar de omgeving afgeblazen en zal het vocht van het membraan afvoeren. Bij membraandroging wordt dus de proceslucht gedroogd, ten koste van een kleine hoeveelheid proceslucht voor de vochtafvoer. Deze manier van droging is het minst energiezuinig in verband met de “leklucht”.