Hoe werkt een drukschakelaar voor een compressor?

Een drukschakelaar is een essentieel component van een compressor. Hiermee bewaak en regel je namelijk de druk, waardoor het systeem goed functioneert. Hier leg ik uit hoe je dit precies doet.  

De druksensor en het schakelmechanisme 

Een drukschakelaar bestaat uit twee belangrijke componenten: een druksensor en een schakelmechanisme. De druksensor meet de druk in het systeem en stuurt een signaal naar het schakelmechanisme wanneer de druk een vooraf ingestelde drempelwaarde bereikt. Valt de druk buiten dit bereik, dan schakelt de compressor automatisch in- of uit. 
 
Bij het inschakelen van de compressor sluit het elektrische circuit en verhoogt de compressor de druk in het systeem. Heeft de druk de gewenste bovengrens bereikt, dan schakelt het mechanisme in, opent het circuit en schakelt de compressor uit. Op deze manier handhaaft de drukschakelaar een veilige werkdruk in het systeem. 

De drempelwaarde aanpassen 

Meestal zijn drukschakelaars voorzien van een knop waarmee je de drempelwaarde verhoogt of verlaagt om het gewenste drukniveau te krijgen.  

Meestal zijn drukschakelaars voorzien van een aan-uit knop. Hierbij wordt ook direct de compressorpomp ontlucht zodat er geen restdruk meer in de pomp bevindt en de compressor moeiteloos kan opstarten.
 
Onder de beschermkap zit het gedeelte waar je over het algemeen de drempelwaarde en/of hysterese kunt instellen. Hysterese is het drukbereik waarvan de onder- en bovengrens bepalen of er in- of uitschakeling plaatsvindt. 

Drukschakelaars zijn verkrijgbaar in diverse varianten. Denk hierbij aan de maximaal in te stellen druk, 230V (1 polig) of 400V (3 polig), met of zonder thermische beveiliging en het aantal aansluitingen/uitgangen. 

Ik hoop dat ik je met het bovenstaande een beetje wegwijs heb gemaakt. Kom je er toch niet helemaal uit, laat dan hieronder gerust een berichtje achter.