Robert Eising
 · Hydrauliek specialist

Zo bereken je eenvoudig de juiste leidingdiameter

Binnen de hydrauliek is de doorlaat van je leiding of slang belangrijk in relatie tot de benodigde volumestroom en stroomsnelheid. Maar hoe weet je nu precies welke leidingdiameter je nodig hebt voor jouw toepassing? In dit blog leg ik het uit en vind je een handige calculator.

Volumestroom en stroomsnelheid

Wanneer je op zoek bent naar de juiste diameter hydrauliekleiding voor jouw toepassing, zijn er twee variabelen om rekening mee te houden: volumestroom (flow) en stroomsnelheid (velocity). De volumestroom is de hoeveelheid die per tijdseenheid door de leiding of slang zal doorstromen. Meestal is dit uitgedrukt in liter per minuut. De stroomsnelheid is de snelheid, meestal uitgedrukt in meter per seconde, waarmee de vloeistof door de leiding stroomt.

Het onderstaande nomogram geeft een mooi inzicht in de relatie tussen volumestroom (A), leidingdiameter (B) en stroomsnelheid (C):

In dit voorbeeld zie je op de stoomsnelheid-lijn een Z-sectie voor retour- en zuigleidingen en een P-sectie voor persleidingen. Bij een volumestroom van 20 liter/minuut hoort een leidingdiameter van 12 mm (Gekozen doorlaat: 1/2″ (12.7 mm) en een stroomsnelheid van 3 meter/seconde.

Waarom is de juiste leiding diameter eigenlijk belangrijk? Bij een correcte leiding heb je een laminaire stroming, en geen turbulente stroming. Hierbij heb je geen energieverlies en geen drukval over de leiding.

Snel de leidingdiameter bepalen met deze formule

Om zelf snel de juiste leidingdiameter te bepalen biedt de volgende formule uitkomst.

d = √(40000*Q /v/600/π)


Q = Volumestroom (L/min)
v = Stroomsnelheid (m/s)
d = Inwendige diameter (mm):

Vragen of opmerkingen?

Ik hoop dat je met behulp van de calculator snel de juiste leidingdiameter voor jouw toepassing hebt. Mocht je er niet uit komen, of een andere technische vraag hebben. Laat hieronder een reactie achter.