In de hydrauliek bestaan er diverse mogelijkheden voor oliefiltratie. Om het beste (vervangende) hydrauliekfilters voor jouw specifieke toepassing te vinden, is het belangrijk om bekend te raken met de meest voorkomende filtertypen. In dit blog zet ik ze voor je op een rij en geef ik de voor- en nadelen.
Systeemfilters en overige filters
De meeste hydraulieksystemen maken gebruik van een systeemfilter. Deze bevindt zich in de flow van de pomp. Er bestaan drie soorten systeemfilters:
Retourfilter
Persfilter
Bypass- / Offline-filter
Vaak zijn de systeemfilters gecombineerd met andere filters, maar deze zijn niet essentieel voor een goede werking. Enkele voorbeelden hiervan zijn:
Zuigfilter
Lucht/ ‘adem’ filter op de tank
De onderstaande afbeelding geeft een indruk van de manier waarop je verschillende filter kunt combineren binnen een systeem.
Retourfilter
Laten we nu de bovengenoemde filters eens nader bekijken. Bij een retourfilter stroomt de retourgaande oliestroom gaat door het filter. Je vind dit type meestal op de hydrauliektank, aan de lagedrukzijde van het systeem. Omdat hier de druk lager is, hoeft deze minder bestand te zijn tegen hoge druk, waardoor het filter in verhouding goedkoper is.
Een retourfilter is gemakkelijk te onderhouden omdat deze bij de olietank zit, waar je toch moet zijn voor andere onderhoudszaken (bijvoorbeeld het peilen van de hydrauliekolie) Het type 'tank top' is dan ook populair omdat deze eenvoudig uitneembaar is voor onderhoud.
Persfilter
Een persfilter plaats je na de pomp, maar voor de verbruikers. Een voordeel van dit type is dat de gehele oliestroom door het persfilter stroomt, wat een filtratie van 100% oplevert. Een nadeel is echter dat de oliestroom onder een relatief hoge systeemdruk door het filter gaat. Hierdoor moet de constructie van het systeem degelijk/rigide dient te zijn.
Bypassfilter
Een bypassfilter maakt voor de filtering gebruik van een separate oliestroom. Dit kan een klein deel van de volumestoom zijn (vaak zo'n 5%). Een voordeel van deze methode is dat deze dieper en meer nauwkeurig filtert. Een nadeel is dat het filter geen directe bescherming biedt in de installatie. Wanneer er een stofdeeltje in de olie zit, dan is de kans ook maar 5 % dat deze uit de olie stoom gefilterd wordt.
Zuigfilter
Een zuigfilter bevindt zich voor de pomp: bijvoorbeeld in de tank, op het tankdeksel, of in de leiding tussen de tank en pomp. Doordat de pomp door dit filter aanzuigt, kun je helaas geen fijnmazig filter gebruiken. Dit zou de kans op cavitatie namelijk vergroten.
Ademfilter
Een ademfilter, ook wel beluchtingsfilter of breather genoemd, vind je op de hydrauliektank. Bij wisselingen van de hoeveelheid olie, zorgt een ademfilter er voor dat lucht de tank in kan en deze tegelijkertijd zuivert.
Zoals je begrijpt is de keuze voor een filter afhankelijk van de installatie of toepassing. Er bestaat niet één oplossing voor alle toepassingen. Ik ben benieuwd naar jouw aanvullingen en tips.