Bij de montage van load sensing (LS)-componenten kunnen regelproblemen ontstaan. Dit door te grote afstanden of merkverschillen tussen onderdelen. Met een LS-compensatieventiel voorkom je problemen. Hoe dit werkt, leg ik uit in dit blog.
Wat doet een LS-compensatieventiel?
In het ventielblok en in de pomp zitten smoringen. Deze moeten op elkaar afgestemd zijn voor een goede aansturing van de LS-pomp. Zitten er verkeerde smoringen in, of is de afstand tussen het ventielblok en de pomp te groot, dan kunnen er regelproblemen ontstaan met de load sensing.
Deze kunnen ontstaan bij het combineren van ventielen met LS-terugkoppeling (bv. PVG) met LS-pompen. Is bijvoorbeeld de LS-druk bij de pomp lager dan gewenst? Dan kan dit komen door een te lange leiding/slang of door een te grote smoring bij de LS-regelaar van de pomp.
Zijn er regelproblemen? Dan biedt een LS-compensatieventiel uitkomst. Het compensatieventiel kopieert het lastdruksignaal uit het stuurventiel, waardoor deze vanaf de P-aansluiting een constantere volumestroom krijgt naar de pomp.
Zo monteer je een LS-compensatieventiel
Het LS-compensatieventiel monteer je in lijn met de LS-leiding. Het ventiel heeft een extra aansluiting die je verbindt met de ‘P’ van de pomp.Â
Plaats het compensatieventiel zo dicht mogelijk bij het ventielenblok. Hierdoor heb je de minste verliezen. De load sensing van het ventiel bepaalt de druk in de slang tussen de klep en pomp, maar de flow komt rechtstreeks van de pomp, zodat er een constante LS-druk bij de pomp is, ongeacht het drukverlies door LS-leiding of smoringen.Â
Een LS-compensatieventiel ombouwen
Eventueel is het LS-compensatieventiel van Danfoss (158H805500) om te bouwen van een LS-drukregeling naar een LS-overdruk regeling (drukbegrenzingsventiel). Dit is van toepassing bij pompen die een LS-regeling hebben die andersom werkt waarbij je de druk en flow moet afvoeren i.p.v. aanvoeren. Meer technische informatie over de werking van dit ventiel vind je in dit Danfoss-document.