Robert Eising
 · Hydrauliek specialist

Waarom hebben malleabele fittingen een nummer?

Alle malleabele fittingen, ook wel gietijzeren fittingen genoemd, hebben een nummer. Deze nummers zijn gestandaardiseerd en daardoor overal hetzelfde. Hartstikke handig natuurlijk maar hoe weet je nu welk nummer bij welke fitting hoort, en welke je nodig hebt? In dit blog lees je er meer over en vind je een handig overzicht van de meest voorkomende nummers.

Malleabele fittingen

Malleabele fittingen zijn een verbindingsstuk voor verschillende toepassingen. Je kunt ze toepassen in bijvoorbeeld waterleidingen en gasleidingen, maar ook voor stoomleidingen. Alle fittingen hebben een vast nummer. Deze nummers zijn gestandaardiseerd volgens de ‘BS EN 10242-norm’. Onderaan dit artikel vind je een overzicht met de meest voorkomende nummers. Deze nummers zijn gekoppeld aan de vorm van de fitting.

Nummers en maten

De volledige codering van een specifieke malleabele fitting is als volgt: FG (FG-nummer) (maatvoering). Als voorbeeld nemen we de fitting in de afbeelding hieronder. Deze fitting heeft de code ‘FG4112’.

Hierin verwijst 41 naar de vorm van de fitting, namelijk: Bocht 45° f/f (zie tabel onderaan, ‘f’ staat voor female (vrouwelijk) en ‘m’ voor male (mannelijk)). En de laatste cijfers, 12, verwijzen naar het formaat van de fitting. Deze is namelijk ½.