Wanneer een hydrauliekmotor onvoldoende inlaatdruk heeft, kan er cavitatieschade optreden. Door een nazuigklep of anti-cavitatieklep toe te passen, verklein je dit risico. In dit blog lees je hoe dat zit.
Wat is een nazuigklep en hoe werkt deze?
Nazuigkleppen voor hydrauliekmotoren maken het nadraaien van een motor met een roterende massa mogelijk. Grote roterende massa’s zoals ventilatoren hebben binnen een hydrauliekinstallatie veelal een lange uitloop. Hierdoor ligt cavitatiegevaar op de loer. Wanneer de inlaatdruk namelijk te laag is, dan verhoogt de kans dat er lucht wordt meegezogen. De luchtbellen in de olie komen vervolgens onder druk te staan, waarna ze imploderen en het materiaal uit het staal trekken.
Een nazuigklep is in feite een specifiek ingerichte terugslagklep tussen de druk- en retourpoort die opent wanneer de inlaatdruk naar de motor te laag dreigt te worden. De ​​olie kan dan steeds door de motor blijven stromen en voorkomt hiermee intreding van lucht. Het is daarom belangrijk om een ​​specifieke tegendruk op de retour te hebben, die eventueel kan worden gemaakt door middel van een terugslagklep/voorspanningsklep.
In het ventiel bevindt zich een terugslagklep tussen de poorten A en B, waardoor een vrije doorgang van B naar A mogelijk is. Je kunt een nazuigklep toepassen bij motoren die je in één draairichting gebruikt.
Montage op de plunjermotor
Bij het gebruik van een nazuigklep geldt, hoe dichter op de plunjermotor hoe beter. Op bijvoorbeeld Sunfab-motoren kun je deze rechtstreeks op de motor bouwen. Kun je de nazuigklep niet direct op de hydrauliekmotor bouwen dan dien je een terugslagklep met adapters en leidingen zo kort mogelijk op de motor te bouwen. Deze ‘kerstboom’ is vaak niet om aan te zien, maar heeft bovendien ook meer potentiële lekpunten. Montage op de motor heeft dan ook de voorkeur.