Om de maximale flow uit het vermogen te halen, kun je kiezen voor een regelbare plunjerpomp met vermogensregeling. Maar je kunt dit ook doen met twee tandwielpompen en een afschakelventiel. Hoe dat zit leg ik hier graag aan je uit.
Volledige flow tot de ingestelde druk
Een vermogensregeling via twee pompen en een afschakelventiel noemen we ook wel Hi-Low regeling. Bij deze doordachte regeling gaat een cilinder zo snel mogelijk uit, maar bij de opbouw van druk gaat deze langzaam. Een afschakelventiel wordt bijvoorbeeld toegepast bij persen en houtklovers.
De basis is een dubbele tandwielpomp, waarvan de ene pomp een hoge volumestroom en een lage werkdruk regelt en de andere pomp een lage volumestroom en een hoge werkdruk.
Door deze beide pompen aan te sluiten op het afschakelventiel krijg je tot een ingestelde druk van beide pompen de volledige flow. Boven deze druk schakelt de hoge drukpomp de lagedruk pomp af. De olie van de hoge drukpomp gaat naar de verbruiker en de olie van de lage druk pomp gaat “drukloos” weer naar de tank.
Schematisch ziet dit er zo uit:
Legenda:
Ap = hogedruk pomp
Bp = lagedruk pomp
U = Uitgang naar verbruiker bv. cilinder
M = Manometerpoort
T = Tank
VMP = Veiligheid
VDS = Volgordeklep
Een rekenvoorbeeld
Hieronder een (theoretische) berekening om aan te tonen wat de mogelijkheid is met een elektromotor van 3kW.
De maximale flow bij 3kW en 200 bar is 8 liter per min. Bij het gebruik van één tandwielpomp is de flow over het volledige drukbereik dus 8 liter per minuut. (3*540/200=8)
Bij het gebruik van een dubbele tandwielpomp en een afschakelventiel heb je nog steeds de 8 liter per minuut bij 200 bar (=3kW). Maar je kunt tot de gewenste/ingestelde afschakeldruk een tweede pomp mee laten pompen voor meer flow.
Als je de afschakeldruk op 80 bar zet, dan kun je tot aan de afschakeldruk 20 l/min naar je verbruiker laten gaan. (3*540/80=20). De berekende 20 l/min minus de 8 l/min van de eerste pomp is de volumestroom voor de tweede pomp: 12l/min.
Je kunt eerst de pompen kiezen en dan het meest gunstige schakeldruk bepalen/berekenen. Of je bepaalt eerst de afschakeldruk en dan kies je het meest gunstige slagvolume.