Keep it cool: de invloed van warmte op je installatie

Te hoge temperaturen in een hydraulische installatie veroorzaken vaak uitval van hydraulische componenten, afdichtingen of slangen. Naast uitval kan ook de oliekwaliteit achteruitgaan door oververhitting. In dit blog lees je wat de impact van een te hoge temperatuur is en hoe je deze voorkomt.  

Componenten en olie  

De componenten van je installatie en de samenstelling van de olie die je gebruikt, zijn de belangrijkste factoren bij oververhitting. De eigenschappen van hydraulische olie veranderen onder invloed van hitte. Met name de viscositeit (de weerstand tegen vervorming) is veranderlijk door temperatuur. Over het algemeen genomen is de maximale olietemperatuur 50 °C voor industriële toepassingen en 80 °C voor mobiele.  

Aan de viscositeitsindex van de olie kun je aflezen binnen welke temperatuurbereik de viscositeit genoeg is voor een goede smering. Wanneer de viscositeit te laag wordt, dan neemt de temperatuur in de installatie toe en daarmee ook de kans op schade. Eveneens is het belangrijk om periodiek de olie te verversen en de filtering te vervangen.  

Daarnaast komt het ook voor dat er onjuiste componenten in de hydraulische installatie zijn geplaatst of dat deze verkeerd zijn afgesteld. Standaard (Perbunan-NBR) afdichtingen in hydraulische componenten kunnen het al begeven boven een temperatuur van ca. 80 °C. 

Houd de temperatuur in de gaten 

Bovengenoemde maakt wel duidelijk dat het bewaken van olietemperatuur of het signaleren van een te hoge olietemperatuur een hoop ellende kan besparen! 

Door het monteren van een elektrische thermostaat in het systeem kun je eenvoudig de temperatuur op een scherm in de machinekamer in de gaten houden. Ook kun je hiermee een veiligheidssysteem inschakelen in het geval van storing door te hoge temperaturen. Op deze manier kan tijdig ingegrepen worden en kunnen hoge kosten worden voorkomen. 

Olie koelen  

Naast het monitoren van de temperatuur, is ook het actief beïnvloeden ervan aan te raden. Zo helpt een oliekoeler om het overschot aan warmte in de installatie namelijk af te voeren. Naast de olie zelf zijn deze warmtewisselaars dan ook een onmisbare component in een hydraulisch systeem. Ze zijn van grote invloed op de levensduur en de prestaties van je installatie.