Hydrauliekslangen of hydrauliekleidingen? Hier moet je op letten

Om de diverse componenten in een hydraulisch systeem te verbinden, heb je keuze uit hydrauliekslangen of hydrauliekleidingen. Beide zorgen ervoor dat de olie goed wordt getransporteerd, maar er zijn ook belangrijke verschillen. In dit blog leg ik uit waar je vooral rekening mee moet houden en zet ik de voor- en nadelen van beide voor je op een rij. 

Ruimte, beweging en druk

Hoewel hydrauliekslangen en hydrauliekleidingen hetzelfde doel dienen, hangt de beste keuze af van jouw specifieke werksituatie. De ruimte, beweging en stroming van het hydraulische systeem zijn hierbij de belangrijkste aspecten om te onthouden.

Ruimte

Wanneer het hydraulische systeem in een kleine ruimte staat, dan bieden hydrauliekslangen uitkomst. Dit geldt ook wanneer er maar weinig ruimte is tussen de componenten onderling. Hydrauliekslangen zijn namelijk in kortere lengtes te gebruiken en eenvoudiger te monteren dan een buizensysteem.

Vergeleken met hydrauliekslangen zijn hydrauliekleidingen toch voordeliger, met name op de lange termijn. De leidingen zijn slijtvaster dan slangen waardoor ze minder vaak vervangen hoeven worden. In grote ruimten komen hydrauliekleidingen dan ook meer tot hun recht. De installatiekosten kunnen wel hoger uitvallen wanneer er veel buigwerk nodig is.  

Beweging

Bevat het hydraulieksysteem bewegende componenten, of is het hele systeem mobiel? Dan bieden hydrauliekslangen ook uitkomst. Deze kunnen namelijk ook gecombineerd worden met kabelrupsen, zodat het systeem eenvoudig en veilig verplaatst kan worden. De buigradius van de hydrauliekslang geeft aan hoeveel speling je hebt tussen de componenten die je verbindt. Voor extra bescherming van de slang zijn er onder andere beschermveren en beschermslangen verkrijgbaar.  

Stroming

Met stroming bedoel ik alle eigenschappen van de getransporteerde vloeistof en die van de hydrauliekslang of -leiding zelf. Dit zijn bijvoorbeeld de temperatuur, SAE-waarde en werkdruk. Daarnaast zijn de diameter en de wanddikte zaken om rekening mee te houden. Met te dunne slangen heb je namelijk een groter risico op oververhitting, cavitatie, energieverlies en scheuring. Bij de artikelen in onze webshop staan de barstdruk van hydrauliekslangen en rekgrens van hydrauliekbuizen vermeld. Neem ook een kijkje bij deze perstabellen voor specificaties. 

Vervelend geluid bij leidingen

Ook niet onbelangrijk om te vermelden: hydrauliekbuizen absorberen trillingen minder goed dan hydrauliekslangen. Deze trillingen resoneren veelal met componenten in het systeem. Dit kan voor een verlaging in capaciteit kan zorgen. Daarnaast bestaat de kans dat hydrauliekleidingen een vervelend geluid produceren. Door trillingdempers en leidingklemmen toe te passen in en aan de machine voorkom je dit. Gelukkig is er voor de tussentijd ook goede gehoorbescherming verkrijgbaar.