Robert Eising
 · Hydrauliek specialist

Hoe dicht is een gesloten hydrauliekklep werkelijk?

Op technische tekeningen zijn hydrauliekkleppen vaak getekend als dicht, maar zijn deze ook wel 100% dicht? Er bestaat namelijk verschil tussen dicht en potdicht. Zelfs bij potdicht is het nog mogelijk dat de hydrauliekklep enkele druppels doorlaat. Dit kan verwarrend zijn. In dit blog lees je hoe het werkelijk zit.

Uitvoering als plunjertype of klepzitting

Als we kijken naar een elektrisch bediende 2/2 klep, dan kan deze uitgevoerd zijn als een plunjertype of een klepzitting. 

Het plunjertype heeft inwendig een plunjer (spool) die bij bekrachtiging van de magneet een paar millimeter verschuift, zodat deze de verbinding tussen beide poorten maakt(NC) of verbreekt(NO). 
De klep is drukgebalanceerd en wordt door een veer op zijn plaats gehouden. 

Hydrauliekklep gesloten

Schematisch ziet een plunjerklep er op de volgende manier uit:  

Plunjerklep tekening
Hydrauliekklep tekening

Waar een plunjer eerst een stukje moet verplaatsen, waarna deze open gaat, gaat bij een klepzitting deze meteen open. Ook deze klep is drukgebalanceerd maar heeft een afdichtingsvlak onder een hoek, dit zorgt voor een betere afdichting en dus minder lekkage. Een klepzitting wordt iets anders getekend. De gesloten stand is deze als een kogel in een zitting getekend: 

Klepzitting tekening

Belangrijk om te onthouden is, dat ondanks iets als dicht getekend is, dit niet betekent dat er geen druppel langs komt. Wil je weten hoeveel lekkage je alsnog hebt? Kijk dan altijd even op het specificatieblad van de fabrikant. Daar vind je exact hoe dicht je klep daadwerkelijk is.

Voorbeeld specificatieblad hydrualiekklep van Danfoss

Een hydrauliekklep is dus niet altijd helemaal dicht. Kijk altijd op het specificatieblad van de fabrikant om te weten hoe dicht de klep daadwerkelijk is. Heb je verder toch nog vragen? Stel ze gerust hieronder.