Hoe (de)monteer ik een AMP-stekker?

Een AMP-stekker zorgt voor zeer betrouwbare elektrische verbindingen. Het systeem gebruikt mannelijke en vrouwelijke delen die in elkaar klemmen voor stevigheid en de geleiding. Daarnaast zijn deze ‚Äėsuperseal connectoren‚Äô ook waterdicht. Maar de diverse onderdelen van een AMP-stekker maken deze wel lastig te (de)monteren. In deze video laat productspecialist Eerjan zien hoe je dit doet. ¬†

Videotranscriptie

Vandaag ga ik jullie laten zien hoe je een kabel aan een AMP-stekker vastzet. In dit geval heb ik het mannelijk deel al vastgezet, en het vrouwelijk deel ligt hier. In het mannelijk deel zitten kleine pennetjes, dat zijn deze. In het vrouwelijk deel zit het tegengedeelte. Het mannelijk deel schuif je in het vrouwelijke deel.

Aan de kabel heb ik ook al een trekontlasting gemonteerd. Dit gaan we nu ook aan de andere kant van de kabel samenstellen. Als eerste trekken we de kabel door de trekontlasting. We zetten de kabels op gelijke lengte met de tang. Vervolgens is het van belang dat je de kabels niet te lang gaat strippen. In dit geval strippen we hem tot 5 mm af.   

Close-up van de striptang

De kabels strippen

Deze striptang van Knipex heeft een verdeling waarmee ik deze lengte eenvoudig kan instellen. Dat ga ik ter voorbereiding nu even doen. Het is een kwestie van de kabel erin zetten en knippen. Dan doen we de andere kabel en vervolgens draaien we de stroomdraad een beetje zodat deze goed contact maakt.   

Voor de afdichting van de AMP-stekker, want deze willen we waterdicht hebben, plaatsen we er een rubbertje omheen. het rubber zorgt ervoor dat er geen water aan de achterkant van je stekker komt. Na het plaatsen maken we de kabel weer even netjes en hetzelfde doen we bij de andere kabel.

De klemmen aan de kabel  van da AMP stekker zijn voorzien van rubbers voor waterdichtheid.

De AMP-stekker monteren

Ik ga hier een stukje testkabel maken. Daarbij is het belangrijk dat je zowel de witte als zwarte kabel aan dezelfde kant van het vrouwelijke deel plaatst, zoals je dat ook aan de het andere uiteinde hebt gedaan (anders ontstaat er kortsluiting).     

Bij het monteren van de kabels in de AMP-stekker zie je dat de eerste klem in het afdichtrubber valt. In de tweede klem valt het draad. Die draad moet wel goed contact maken. Zou je de draad langer dan 5 mm afstrippen, dan loopt de kabel te ver door. Nu pakken we onze tang erbij. Deze heeft twee doorgangen: een grote aan de voorkant en een kleine aan de achterkant. De kleine zorgt ervoor dat de kabel en het koper goed geklemd wordt in de huls. De grote zorgt ervoor dat het rubber goed vastgezet wordt.      

De montagetang gebruiken

In de tang zit een ratelmechanisme. Op het moment dat ik begin te krimpen, moet ik doorgaan tot het einde en deze klikt, om vervolgens volledig te kunnen openen. We drukken de kabel met de klem in de grote opening aan de voorkant en trekken deze goed aan totdat deze klikt. Kijken we naar de klemmen op de draadeinden, dan zien we dat deze goed in het rubber geklonken is. Hetzelfde gaan we met de zwarte kabel doen, zodat ze allebei stevig vastzitten. 

Vervolgens hebben we het vrouwelijke deel van de AMP-stekker waarmee we hem straks gaan zekeren. We drukken de kabel erin en de afdichting ook goed naar binnen tot deze klikt. Vervolgens doen we dat ook met de andere kant. Dan drukken we de extra veiligheidszekering naar binnen zodat deze niet meer losgaat.    

We zien nu dat de witte draden tegenover elkaar zitten. De extra afdichting klikken we vast. Daarna zet je de trekontlasting er aan beide kanten overheen en kunnen we hem vastklikken.  

close-up van de tang voor et plaatsen van de rubbers aan de klemmen.


Demontage van de AMP-stekker

Mocht het nodig zijn om de kabels te demonteren, dan is het belangrijk dat je aan beide uiteinden de zekeringen eruit haalt zodat de kabels losgehaald kunnen worden. Aan de binnenkant, naast de pen, zit een palletje die je naar de zijkant moet duwen. Hiervoor gebruik je extractiegereedschap. Het palletje druk je langs het metalen pennetje totdat deze niet verder kan. Dan wrik je de kabel een beetje totdat deze weer los klikt. Voor de andere kant geldt eigenlijk hetzelfde. Zorg dat je de extra zekering, het rode plaatje, eruit kunt halen. Dan pak je je extractiegereedschap, druk hiermee langs het pennetje de pal in om de draden eruit te kunnen halen. 

Het palletje van de AMP stekker opzij duwen m.b.v. extractiegereedschap.


De onderdelen van de AMP-stekker hergebruiken    

Na de demontage van de AMP-stekker kun je in principe je huis, rubbers en trekontlasting hergebruiken. Je zult alleen nieuwe pennetjes moeten gebruiken. 

En zo monteer en demonteer je een AMP-stekker. Heb je een vraag naar aanleiding van deze video? Stel hem hieronder.