Oliekeerringen zijn soms aan vervanging toe. Maar welke moet je dan hebben? In deze video leg ik uit waar je op moet letten bij het uitzoeken van een vervangende oliekeerring.
Transcriptie
Vandaag gaan we kijken naar oliekeerringen en een aantal belangrijke eigenschappen waar je rekening mee moet houden bij je selectie of zoektocht naar een vervanger. Oliekeerringen worden over het algemeen toegepast als drukloze afdichting van smeerolie en -vet op een draaiende as.
Nummers en codering op je oliekeerring
Op een keerring staan vaak verschillende nummers of een code, hier haal je een hoop informatie uit bij het zoeken naar een nieuwe oliekeerring. Een nummer kan een artikelnummer van de machinefabrikant zijn, maar ook de maatvoering. Als er letters op de keerring staan, geven deze vaak een uitvoering van de keerring aan. Dat kan een werkstof of type betekenen.

Wat als er niets op je keerring staat?
Het kan zijn dat er niets vermeld staat op je keerring. In dat geval moet je het opmeten, hiervoor gebruik ik een schuifmaat. De buitenkant, en de dikte, van de keerring kan je hier nauwkeurig en eenvoudig mee meten. De binnenkant is lastiger door afwijken. Daarvoor kan je beter de dikte van je as waar de keerring op zit meten.

Vervolgens kijk je naar de uitvoering. Heeft deze een stalen buitenring, of rubber mantel. Hoe ziet de binnenring er uit, is dat een enkele of dubbele afdichtring? Daarnaast kan er nog een veer aan de binnenkant zitten. Meestal is de veer van staal, maar RVS veren zijn ook te verkrijgen.

Belangrijke eigenschappen
Oliekeerringen met een rubberen mantel hebben als voordeel dat vastroesten niet voorkomt, bij metalen kan dit wel. Ook dicht het rubber beter af wanneer het huis minder nauwkeurig is afgewerkt. Ook als het huismateriaal een ander thermisch uitzettingscoëfficiënt dan staal heeft wordt een rubber afgedichte uitvoering gekozen.
Bij sommige toepassingen heb je Viton als werkstof nodig. Deze is beter bestendig tegen chemicaliën en hoge temperaturen. De meeste oliekeerringen zijn tot 0.5 bar druk te gebruiken. Er bestaan echter ook hogedruk keerringen. Deze zijn tot wel 10 bar druk te gebruiken.