Zo bepaal je het moduul van een tandwiel

De juiste asafstand van je moduulwiel is cruciaal voor een optimale aandrijving. Het helpt slijtage voorkomen, zorgt ervoor dat je smeerolie niet weggedrukt wordt en het kost minder kracht wanneer de asafstand juist is. In deze video laat ik zien hoe je de juiste asafstand bepaalt voor jouw moduulwiel.

Transcript

Vandaag laat ik twee manieren zien om achter het moduul (oftewel de vertanding) van je tandwiel te komen. Dit doe ik door de afstand op de tandheugel te meten én door de buitendiameter van een moduulwiel te meten.

Het moduul op een tandwiel

Moduul bepalen door meten tandheugel

Als eerste ga ik het moduul bepalen door het meten van de hart op hart afstand op de tandheugel. Goed om te weten is dat de basis voor steek van de vertandingen bij moduulwielen en tandheugels is vastgesteld op het getal PI (π = 3,14). 

Als we een tandheugel nemen is dit eenvoudig te meten. In dit voorbeeld is de steek van de vertanding hart op hart 3,14 mm, gelijk aan het getal Pi. Dan spreken we over moduul 1. Als vergelijking heb ik een 2e tandheugel, die heeft een hart op hart afstand van 6,28 mm. 6.28 delen door PI (3,14) betekent moduul 2. 

Meten hart op hart afstand tandwiel

Moduul bepalen door meten van tandwiel

Bij moduulwielen werkt het iets anders, want hierbij is de diameter kleiner dan de buitendiameter. Dit is moeilijk te meten en daarom werk je met de steekcirkel van het tandwiel. Vervolgens gebruik je de gemeten afstand in de volgende formule: D/ (z+2). Hierbij is: D de buitendiameter en z het aantal tanden.

Om het moduul te bepalen meet je dus de buitendiameter en deel je deze door het aantal tanden + 2. Bij moduulwielen is er een standaard met veel gebruikte moduul-verhoudingen. Wij gebruiken veel moduul 1-1.5-2-2.5-3-4-5, maar ook 0.5-6-8-10 zijn gekend.  

Vragen of opmerkingen?

Ik hoop dat je meer duidelijkheid hebt hoe je het moduul van je tandwiel kan achterhalen. Heb je toch nog vragen, laat dan hieronder een berichtje achter.