Wat is het verschil tussen een radiaal en axiaal kogellager?

Afhankelijk van de krachten die in je toepassing ontstaan, gebruik je axiaal of radiaal kogellagers. Het kan zelfs zo zijn dat je een lager nodig hebt die beide soorten krachten aankan. Maar wat het verschil is tussen beide typen? En wanneer gebruik je welke? ik leg het in deze video graag uit.

Radiale en axiale krachten

Vandaag leg ik het verschil uit tussen een radiaal en axiaal kogellager. Om te beginnen zal ik de verschillende wijzen van belasting verhelderen. Bij een radiale belasting komt de druk haaks op de as. De druk kan van boven of van onder op de as drukken. Monteer je een kettingwiel of poelie op de as, dan kan de druk ook zijwaarts optreden op het moment dat je deze op spanning zet.

Radiaal lager

Axiale krachten werken daarentegen in op de lengterichting van het kogellager. Het zijn krachten die je op een andere manier moet verdelen. Dit zie je terug in de manier waarop beide lagers zijn opgebouwd.

Axiaal Kogellager

Open of gesloten uitvoering

Ik heb hier twee kogellagers, beide 6205. Een kleine tip: wanneer je een gesloten uitvoering hebt, maar een open uitvoering wilt gebruiken, dan kun je met een pennetje, stanleymes of schroevendraaier eenvoudig de afdichting verwijderen.

Gesloten uitvoering openmaken

Werking van beide kogellagers

Bij een axiaal kogellager zie je dat het loopvlak van de lager aan de onderring en bovenring zit. Bij een radiaal kogellager zie je dat de kogels nog steeds in het midden zitten, maar dat het loopvlak aan de zijplaten zit.

In het voorbeeld zie je dat bij het draaien van de as met een radiale lager de as draait door de kogeltjes. Hierbij komt de druk haaks op de as. Zou je een radiale kogellager hier op bevestigen dan werkt het niet. Komt de druk daarentegen in het verlengde van de as dan werkt het weer wel.

Radiaal Voorbeeld
Voorbeeld Axiaal

Om het verschil nog duidelijker te maken heb ik de buitenring doorgesneden. Hierin zie je dat beide ringen een groef hebben waar de kogeltjes doorheen draaien. Het enige verschil is dat de belasting vanuit een andere hoek komt.

Vergelijking groeven binnekant

Conuslager

Heb je voor een specifieke toepassing zowel radiale als axiale belasting? Dan kan je een conuslager gebruiken, ook wel kegellager genoemd. Deze lager maakt gebruik van schuine kegeltjes. Hierdoor kan de lager zowel radiale als axiale krachten aan. Afhankelijk van de ruimte die je hebt kan dit een goede oplossing zijn.

Kegellager

Vragen of opmerkingen?

Heb je nog vragen of opmerkingen, laat dan gerust hieronder een bericht achter.