Wat is crossporting en hoe werkt het?

Wil je verschillende leidingen gecontroleerd smeren, dan is een progressief verdeelblok handig. Maar wat als je met een ongelijk aantal poorten werkt, of bepaalde leidingen van meer vet wilt voorzien? Dan biedt crossporting uitkomst. Wat dit is en hoe dit werkt, leg ik uit in deze video.   

Transcriptie

In deze video laat ik jullie zien wat crossporting is en hoe het werkt. Dit doe ik aan de hand van een voorbeeld. Crossporting gebruik je bij een progressief verdeelblok. Wat een verdeelblok precies is kun je zien in de video Wat is een progressieve verdeler bij vetsmering?.

Bij crossporting worden twee poorten van een vetverdeler met elkaar verbonden. Hierdoor heb je minder uitgangen en wordt de hoeveelheid vet per uitgang anders verdeeld.

CLose-up van een progressief verdeelblok met 6 poorten.

Crossporting in de praktijk

Op bovenstaand verdeelblok ga ik crossporting toepassen. Uit poort 1 zal een enkele hoeveelheid vet komen en uit poort 3 het drievoudige. Dit doen we door poort 2 en 4 op elkaar aan te sluiten. Uit poort 5 zal hierdoor een dubbele hoeveelheid komen.

Om te beginnen haal ik ik de inbus uit poort 3.

Eerjan verwijdert de inbus uit poort 3

Nadat de inbus eruit is, breng ik een bocht aan op poort 2 en 4 om deze te verbinden. Hierdoor zal er een drievoudige hoeveelheid uit poort 3 komen.

Eerjan brengt een bocht aan op twee poorten voor crossporting

Poort 5 willen we dubbelvoudig vet laten geven. Dat betekent dat we hier de inbus uit moeten halen. Je ziet dan dat poort 5 en 6 met elkaar verbonden zijn.

Close-up van de progressieve vetverdeler met de bocht op twee poorten zichtbaar

Poort 6 maken we vervolgens dicht.

Het afdoppen van een poort op de progressieve vetverdeler

De vetverdeler in nu in principe klaar voor gebruik, maar aan de andere kant plaats ik vetnippels met een leiding, zoals in de praktijk ook veel gebruikt wordt.

Nippels gebruiken

Er zijn nippels zonder terugslagklep, maar ik adviseer om er een met terugslagklep te gebruiken. Deze zorgt er bij storing voor dat het vet niet terug het verdeelblok in loopt.

Hierna breng ik de nippels aan waarmee de leidingen aangesloten kunnen worden.

Eerjan brengt de nippels aan.

Hulzen gebruiken

Hierna brengen we de eerder genoemde leidingen aan op de nippel. Denk er hierbij aan dat je het ‘olijfje’, het tonnetje dat erin zit, tegen de leiding kan drukken. Bij een te hoge druk vanuit de spuit kan hierbij de leiding los schieten. Om er zeker van te zijn dat dit niet gebeurt, gebruiken we een huls. Deze hulzen voldoen aan de binnen- en de buitenmaat van de leiding. Zorg er dan ook voor dat je de juiste hulzen bij je leiding kiest.

close-up van de huls en leiding.

Crossporting testen

Nu de leidingen zijn aangebracht, kunnen we het progressieve verdeelblok testen. Op de afbeelding hieronder is goed te zien dat er verschillende hoeveelheden vet door de poorten komen.

Vragen of opmerkingen?

Heb je nog vragen of opmerkingen? Laat het ons weten door een reactie onderaan deze pagina te plaatsen