Bij machineonderhoud en -ontwerp wil je dat je lagers zo lang mogelijk meegaan. Maar hoe houd je onderhoudstijd en -kosten binnen de perken? En belangrijker, hoe optimaliseer je de efficiëntie van je machinepark? Gedeelde lagerhuizen, ook wel bekend als ‘plummer block housings’, kunnen uitkomst bieden. Maar wat maakt ze nou zo handig, en waar moet je op letten bij het kiezen en toepassen ervan? In dit blog zet ik de belangrijkste punten voor je op een rijtje.
Wat zijn de voordelen van gedeelde lagerhuizen?
Deelbare lagers – de naam verklapt het al een beetje – bestaan uit opgedeelde onderdelen en hebben vaak twee of vier bevestigingsgaten in de behuizing. Ze bieden een aantal voordelen die direct bijdragen aan de efficiëntie en betrouwbaarheid van je machinepark.
Eenvoudige installatie: Dankzij het gedeelde ontwerp monteer je voorgemonteerde assen in een handomdraai. Je plaatst de basis van het lagerhuis op de grondplaat, legt de as erin, en zet de kap erop. Bouten aandraaien en klaar is Kees! Dit scheelt aanzienlijk in montagetijd, wat vooral bij grotere installaties enorm voordelig is.
Flexibiliteit: Gedeelde lagerhuizen zijn geschikt voor zelfinstellende kogellagers, sferische rollagers en toroidale rollagers van ISO-Dimension Series 02, 03, 22, 23 en 32. Ze zijn tevens compatibel met diverse afdichtingen. Hierdoor vind je eigenlijk altijd wel een passende oplossing.
Kostenbesparend: Doordat je geen maatwerk nodig hebt, bespaar je op productiekosten. Het is alsof je een kant-en-klaar pak van het schap koopt in plaats van een maatpak te laten maken.
Betrouwbaarheid: Er zijn een aantal toonaangevende producenten van gedeelde lagerhuizen zoals SKF en INA/FAG. Door vergaande engineering is de kwaliteit gewaarborgd.
Waar moet je op letten bij het ontwerpen van een lageropstelling met gedeelde lagerhuizen?
Zoals je leest hebben gedeelde lagerhuizen een hoop voordelen, maar je dient wel met een aantal zaken rekening te houden bij het ontwerpen van je lageropstelling. Met name het type as, de montage van de lagers en de afdichtingen.
Asconfiguratie: Je kunt kiezen voor een rechte of getrapte as. Bij rechte assen kun je getrokken ronde assen (tolerantie h9) gebruiken zonder verdere bewerking. Dit zorgt voor een maximale sterkte van de as. Bij getrapte assen daarentegen, bepaalt de conus nauwkeurig de lagerpositie op de as.
Montage van lagers: Je kunt lagers op adapter- of trekbussen monteren, of direct op cilindrische of conische as-zittingen. Bij montage op trekbussen heb je de mogelijkheid om de radiale speling van het lager aan te passen. Bij cilindrische zittingen is de axiale belastbaarheid van de lagers niet beperkt door een huls.
Afdichtingen: Er bestaan verschillende standaardafdichtingen, zoals vierlipafdichtingen, V-ringafdichtingen, viltafdichtingen, labyrintafdichtingen en heavy-duty taconiet afdichtingen. De juiste afdichting hangt af van de omstandigheden, zoals temperatuur, snelheid, vervuiling en blootstelling aan vloeistoffen.
Hoe kies je de juiste gedeelde lagerhuizen voor jouw toepassing?
Hier zijn een paar tips om je op weg te helpen:
Analyseer de applicatie: Begin met een grondige analyse van de toepassing. Welke belastingen en snelheden treden er op? Onder welke omstandigheden moet het lagerhuis functioneren? Wat zijn de gestelde eisen aan de afdichting?
Kies het juiste type lager: Selecteer het juiste type lager op basis van de belasting, snelheid en nauwkeurigheidseisen. Zelfinstellende kogellagers zijn bijvoorbeeld geschikt voor relatief lichte belastingen en hoge snelheden, terwijl sferische rollagers beter geschikt zijn voor zware belastingen.
Een "vast" of een "los" lager: Vast lager: Dit lager wordt aan één uiteinde van de as geplaatst en biedt zowel radiale als axiale ondersteuning. Het voorkomt axiale verschuivingen van de as in beide richtingen. Los lager: Een los lager biedt alleen radiale steun aan één as-uiteinde en laat axiale beweging toe, wat spanningen door thermische uitzetting voorkomt.
Kijk naar het type lagerhuis: Er bestaan verschillende uitvoeringen: staand, vierkant, driehoek. Ieder lagerhuis heeft zijn eigen eigenschappen met betrekking tot stijfheid, warmteafvoer, eenvoudige montage en diverse afdichtingsmogelijkheden.
Check online engineering tools: Er zijn een aantal handige online tools die je helpen bij de bovenstaande punten. SKF heeft bijvoorbeeld een handige website om op basis van asmaat een staand lagerhuis en lager te kiezen. Ook INA/FAG heeft hier een handige tool voor.
Conclusie
Ben je op zoek naar een slimme manier om je machinepark te verbeteren, dan zijn gedeelde lagerhuizen zeker het overwegen waard. Bij het specifiek toepassen komt natuurlijk denk- en rekenwerk kijken, maar deze moeite betaalt zich meestal dubbel en dwars terug. Twijfel je nog over of gedeelde lagers iets voor jou zijn, of weet je niet welk specifieke type je moet hebben? Stel je vraag hieronder. Ik help je uiteraard graag!