Wat is een inductieverwarmer en hoe werkt deze?

Een inductieverwarmer is een uitstekende manier om gericht toepassingen te verhitten. De enige voorwaarde is dat het onderdeel magnetisch is. Hoe verwarming via inductie werkt en waarvoor je deze kunt toepassen, laat INDI-roductspecialist Eerjan zien in deze video.

Videotranscriptie

Vandaag wil ik het met jullie hebben over inductieverwarmers. Deze creëren een magnetisch veld. Zodra je dat veld in de buurt van jouw magnetische werkstuk brengt, ontstaat er een wervelstroom waarbij warmte ontstaat. Hierdoor kun je met een inductieverwarmer heel gericht verwarmen. Een groot voordeel is ook dat je hierdoor geen slijpsel, vonken, rook of open vuur hebt waarmee je de omgeving vervuilt of beschadigt. Zo kun je dus snel en veilig werken.

Voor deze video heb ik twee inductieverwarmer meegenomen. De BETEX BLF 200 is in te stellen op temperatuur. De andere, de BETEX iDuctor, is geschikt voor universeel gebruik waarvoor verschillende hulpstukken verkrijgbaar zijn. Hiermee kun je bijvoorbeeld moeren verwarmen en ook je behuizing (in plaats van alleen een lager).

Nog even om te laten zien waarom zou je hem zou gebruiken. Ik heb hier een lager en een as met een schuifpassing. Deze passen prima in elkaar en kun je ook eenvoudig weer losmaken, dit lager hoeft niet verwarmd te worden. Wanneer je een perspassing hebt, dan past deze niet automatisch om de as heen of in een behuizing. Hiervoor biedt een inductieverwarmer uitkomst.

De BETEX BLF 200 inductieverwarmer

Ik laat nu zien hoe de BETEX BLF 200 werkt bij het verwarmen van bijvoorbeeld lagers. Je ziet hier de verwarmer zelf met verschillende stangen, passend bij verschillende diameters van het te verwarmen object. Handig aan deze inductieverwarmer is dat je deze op tijd kunt instellen. Doe je bijvoorbeeld veel seriematig werk en weet je hoe lang het lager nodig heeft om verhit te worden dan is deze instelling geschikt.

Voor mijn toepassing stel ik hem in op temperatuur, op 120 °C. Er zit een magneetsensor aan die ik aan het lager koppel nadat ik deze over de staaf heb geschoven. De temperatuur die je meet is ook de temperatuur van het lager. Dan heb ik hier speciale hittebestendige handschoenen om het lager straks uit de inductieverwarmer te halen en over de as te monteren.

Ik start de verhitter en je zult zien dat deze binnen 3 minuten op temperatuur is.

Nu is het lager op 120 °C gebracht. Voordat je de magneet eraf haalt, druk ik op de stopknop. Nu heb ik een beperkt tijdsbestek om het lager eraf te halen en te monteren, want deze begint af te kolen zodra je de machine uit zet. Zoals je ziet past deze nu eenvoudig over de as.

In dit voorbeeld heb ik een lager gebruikt, maar deze inductieverwarmer is ook geschikt voor kettingwielen of V-snaarschijven: eigenlijk alles wat magnetisch is, kun je op deze manier verwarmer.

De BETEX iDuctor inductieverwarmer

Dan hebben we ook nog de iDuctor van BETEX voor universeler gebruik. Het is een meer mobiele toepassing dan de BLF 200. Standaard wordt deze geleverd met een snoer die je variabel kunt gebruiken. Je kunt ook extra accessoires kopen met verschillende diameters voor verschillende toepassingen. Op het moment dat ik een bout heb die vastzit, dan kan ik die eenvoudig verhitten met de iDuctor.

Wil je bijvoorbeeld een lager onderin een lagerhuis monteren en moet deze daarvoor verhit worden omdat deze lastig te persen is? Dan kun je deze eenvoudig met een van de hulpstukken verwarmen.

De iDuctor heeft 6 standen. Op de bovenkant zie je precies waarvoor iedere stand is. Bijvoorbeeld bij stand 5 levert deze 100% vermogen en schakelt deze automatisch na 90 seconden uit. Dat is de stand waarin ik hem nu ga zetten en gebruiken.

De 6 standen van de BETEX iDuctor inductieverwarmer

Je pakt je benodigde hulpstuk die je aan de voorzijde erin koppelt. Aan de zijkanten van de iDuctor druk je de vergrendeling in zodat deze daadwerkelijk gemonteerd is.

In principe wordt het lager niet warm, maar het werkstuk wel. Omdat ik een rubberen ondergrond heb, zet ik daar even een houten plaat onder. Met mijn laserthermometer kan ik straks zien of mijn werkstuk de gewenste temperatuur heeft bereikt.

Aan de bovenkant van de iDuctor zit de knop om hem aan te zetten. Het werkt op dezelfde manier als de BLF 200: je hebt een bepaald tijdsbestek waarin je het verhitte lager straks kunt gaan bevestigen.

Zoals je ziet is ook niet het voordeel dat je veilig, schoon en gericht werkt. Met bijvoorbeeld en brander zou ik wel de buitenkant kunnen verwarmen, maar als er afdichtingen in zitten dan wordt dat al snel een stuk lastiger.

Dan meet ik de temperatuur even op de rand waar het lager ook daadwerkelijk naar binnen moet. Hij meet nu 160 °C en je ziet dat het lager bij plaatsing zo op de gewenste plek valt. Met de iDuctor is het dus een kwestie van opzetstukje erop en gericht te werk gaan.

De inductiekabel toepassen

Dan hebben we nog de kabel die standaard meegeleverd wordt. Deze wikkel ik om het lagerhuis heen - ik gebruik hem hier aan de bovenkant waar ik eventueel een tweede lager in wil monteren - en zeker hem met de pen in de iDuctor. Als ik nu de temperatuur meet dan zie ik dat deze al opgewarmd is tot 60 °C door de verhitting van het onderste deel zojuist.

Nu schakel ik de iDuctor aan en je zult zien dat de temperatuur als snel begint op te lopen. Hetzelfde kun je natuurlijk ook van binnenuit doen als het gat groot genoeg is.

Dan heb ik nog een boutje meegenomen om te demonstreren dat je deze ook snel kunt verwarmen.