De overbrengingsverhouding, of het ratio van de tandwielen, kan je vrij eenvoudig berekenen. In dit blog laat onze productspecialist Robert je zien hoe je dat berekent, en geven we je een handige rekentool.
Wat is een overbrengingsverhouding?
Wanneer je (minstens) twee tandwielen hebt die in elkaar grijpen spreken we van een tandwieloverbrenging. Het doel van de overbrenging is om snelheid om te zetten in kracht, of kracht om te zetten in snelheid. De verhouding tussen de twee tandwielen noemen we de overbrengingsverhouding. Een hoge verhouding geeft meer trekkracht, en een lage verhouding geeft meer snelheid.
Hoe bereken ik een overbrengingsverhouding?
De overbrengingsverhouding berekenen we aan de hand van de volgende formule: T2/T1. In de formule staat T1 voor het aantal tanden op het eerste tandwiel, en T2 voor aantal tanden op het tweede tandwiel. Wanneer je het aantal tanden door elkaar deelt krijg je de verhouding.
Als je naar onderstaand voorbeeld kijkt dan zie je dat het eerste tandwiel (T1) 12 tanden heeft en het tweede tandwiel (T2) 18. Dit bereken je als volgt: 18/12 = 1,5. Dit houdt in dat het aandrijftandwiel 1,5 keer moet draaien om het tweede tandwiel een keer te laten draaien.
Wanneer de uitkomst van de berekening groter is dan 1 spreken we van een versnelling. Is de uitkomst van de berekening lager dan 1, dan spreken we van een vertraging.
Ratio <1, dan hebben we het over een versnelling
Ratio >1, dan hebben we het over een vertraging
Is er sprake van een derde tandwiel? Dan heeft dit alleen invloed op draairichting, niet op de verhouding. De overbrengingsverhouding bereken je door het aantal tanden te gebruiken van het eerste (T1) en laatste (T2) tandwiel.